Zo komt je brief bovenop de stapel

19-09-2019

Leuke baan gezien? Schrik niet als ze om een motivatiebrief vragen. Een paar tips om op te vallen tussen de andere kandidaten.

AANHEF

Heel belangrijk is je aanhef. Aan wie schrijf je de brief? Niet aan een bedrijf maar aan een persoon. Probeer altijd uit te zoeken aan wie de brief precies gericht moet zijn en gebruik die naam. Vaak staat het al bij de advertentie maar soms moet je even zoeken op de website van het bedrijf. Geef snel in de brief jouw eigen gegevens. Een telefoonnummer en een e-mailadres zodat je goed bereikbaar bent. Ook mag bovenin staan dat het om een sollicitatie op een bepaalde vacature gaat. Zo weet je dat jouw brief snel op de juiste stapel terecht komt.

EEN GOEDE STARTZIN

Dan moet je een goede startzin bedenken. Natuurlijk kan dat zijn ‘naar aanleiding van uw advertentie…’ maar dat is wel heel erg afgezaagd. Bedenk iets anders. Gebruik een citaat of een anekdote. Of vermeld waar je de vacature vond en wat het met je deed. Een voorbeeld? Het gebeurt niet snel dat ik enthousiast word van alleen een vacature, maar van jullie vacature voor de functie van … werd ik het direct. Of: Op de website … zag ik uw vacature voor de functie van … en ik herkende mezelf direct in de beschrijving. Ook al heb ik het bij mijn huidige werkgever naar mijn zin, ik kon niet anders dan reageren op uw vacature voor … Ik leg u graag uit waarom. Laat maar merken waarom jij enthousiast wordt van deze baan. Begin nooit met ik. Jezelf voorop zetten, hoort niet.

MIDDEN

Dat is het simpelste deel van de brief. Hier vertel je kort wie je bent en waarom jij geschikt bent voor deze baan. Check je eigen elevator pitch nog maar eens. Want ook bij een sollicitatiebrief geldt dat het nooit meer dan een A4’tje mag zijn. Dus je CV herhalen, hoeft niet.

SLOT

Een goede afsluiter is niet te onderdanig. Dus geen ik hoop en ik wens of in afwachting want dan ondermijn je je hele brief. Laat jezelf uitnodigen. Zeg bijvoorbeeld dat een A4’tje te klein is om een compleet beeld van mij te krijgenGraag vertel ik in een persoonlijk gesprek meer over mijzelf. Dat scoort.

LET OP

Begin je je brief met geachte, sluit dan ook af met hoogachtend. Maar beginnen met beste … is prima, dan sluit je af met vriendelijke groetLaat je brief altijd checken op taalfouten. Zo voorkom je dat een prachtige brief een aanfluiting wordt. Gebruik korte zinnen. Dat leest prettiger. Zorg dat je informatie in je brief klopt met jouw online-profiel.

MEER WETEN?

Kijk op Werk.nlJobnet.nlCarrieretijger.nl of download een voorbeeld op voorbeeldsollicitatiebrief.info.
Let wel op: wat jij kan, kan een werkgever ook, dus niet letterlijk overnemen.

Laatste blogs