Vertellen waar je goed in bent

19-09-2019

Ga eens even op de stoel van een baas zitten. Bedenk dat je na een gesprek van een paar minuten moet beslissen of je iemand aanneemt of niet. De keus valt dan al snel op iemand met een goed, vlot en helder verhaal. Kortom, iemand met een goede elevator pitch.

EEN ELEVATOR PITCH!?

Een elevator pitch? Ja, zeker. Bedenk dat je tijdens een ritje in de lift moet vertellen wie je bent, wat je doet en waar je goed in bent. Kortom, een praatje van maximaal zestig seconden waarin jij jezelf en je ideeën verkoopt. Dat maakt indruk op een potentiële werkgever die in korte tijd moet beslissen om jou wel of niet die droombaan te gunnen. Dus ga er maar even rustig voor zitten en probeer te verworden waarin jij je onderscheidt van andere werkzoekenden. Laat weten waarin jij schittert en dus verschilt van die andere kandidaten die nog op de gang zitten te wachten.

WAT MOET BESLIST IN JOUW PITCH?

1 Vertel wie je bent en wat je doet.
Jij hebt toch net je diploma en hebt een prachtige stage achter de rug. In de klas was jij een expert in een bepaald vak. Vertel dat maar.
2 Leg uit waarom jij belangrijk bent
Meld waar je nu mee bezig bent en waarin je goed bent. Kies een of twee vaardigheden, meer tijd heb je niet in de lift.
3 Vertel wat je wilt
Vraag niet regelrecht om de job maar meld dat je op zoek naar mensen en een bedrijf waar jij je kunt ontplooien in jouw vak. Dat maakt de kans groot dat er een gesprek volgt.

MEER TIPS?

Google staat vol met voorbeelden van elevator pitches. Vaak in het Engels maar kijk eens op carrieretijger.nl.

HANDIG

Handig is dat je je elevator pitch ook kunt gebruiken bij het invullen van je profiel op LinkedIn en Werk.nl. Let wel op dat je de juiste termen gebruikt waarop jij gevonden wilt worden.

Laatste blogs