STRESS!

19-09-2019

KLOTSENDE OKSELS … KNIKKENDE KNIEËN … KLAMME HANDEN!

Herken je dit nog van je eindexamen? Alleen heb je het nu voorafgaand aan dat belangrijke sollicitatiegesprek. Stress dus. Wat doe je er aan?

Stress is een gezonde reactie van je lijf als er iets spannends staat te gebeuren. Al in de prehistorie zorgde stress ervoor dat je net wat harder kon lopen als er gevaar dreigde, minder pijn voelde bij een gevecht en je zintuigen extra scherp waren. Best handig toen maar soms kan stress te veel worden. Je voelt je dan minder goed en presteert minder. Je stottert of slaat dicht tijdens dat sollicitatiegesprek voor die baan die je graag wilt.

Natuurlijk kun je naar de pillen grijpen maar deze tips om op een andere manier je stress de baas te worden, zijn beter voor je.

ONTSPAN

1. Ontspan, eventueel met ontspanningsoefeningen. Denk eens aan yoga of meditatie of een wandeling door de natuur.

ZET UIT DIE TELEFOON

2. Zet uit die telefoon en negeer appjes met opgestoken duimen en succeswensen. Lief maar je moet nu even rust nemen.

NEEM EVEN GAS TERUG

3. Neem even gas terug en neem je tijd. Ga op tijd weg naar je afspraak zodat je geen stress hebt over een mogelijke file, parkeerprobleem of treinvertraging.

NIEMAND IS PERFECT…

4. Bedenk dat je ook maar een mens bent. Niemand is perfect en je gesprekspartner weet echt wel dat jij zenuwachtig bent. Desnoods meld je het gewoon.

LEERZAAM

5. Bedenk dat ook als je de baan niet krijgt, deze sollicitatieronde toch een leerzame ervaring was. Accepteer een tegenslag maar blijf positief. De volgende keer lukt het wel.

LEEF GEZOND

6. Leef gezond (niet te veel drank, gezond eten en genoeg slaap) en sport regelmatig. Dat maakt je weerbaarder voor stress.

DOE EEN STRESSTEST

7. Doe een stresstest. Je kunt hiermee inzicht krijgen in wat de stress bij jou veroorzaakt en vooral wat je er aan kunt doen. Je zult merken dat deze kennis over jezelf je zult helpen om zelfverzekerder en positief het gesprek in te gaan.

www.stresstest.nl
www.123test.nl
www.mijnkwartier.nl/stress-vrij/
www.psychischegezondheid.nl/stresstest

Laatste blogs