Solliciteren doe je digitaal

19-09-2019


Niets mis met de ouderwetse sollicitatiebrief. Ook al gaat die brief allang niet meer op de post maar via de e-mail of via een linkje onder de vacature. Maar of je er nu echt mee opvalt, is de vraag. Doe het eens anders. Ga helemaal digitaal en verkoop jezelf met een animatie of vlog.

Voor je begint, moet je natuurlijk wel even goed nadenken over wat voor baan je wilt en wat je over jezelf wilt vertellen. Maar dat geldt ook als je een brief schrijft. Met een alternatieve sollicitatie probeer je net zo eerlijk, geïnteresseerd maar vooral ook origineel te zijn. Denk aan twee mensen die binnen een week een baan vonden nadat ze hun motivatie en CV inzongen en via social media de wereld instuurden. Maar ja, dan moet je wel kunnen zingen.

Gemakkelijker is het om een animatiefilmpje te maken. Hoe? Gewoon even googelen en je komt al snel meerdere gratis websites tegen om zelf, zonder dure cursus, een animatie te maken. Een voorbeeld is PowToon: simpel en het ziet er geweldig uit. Of kijk eens op textingstory.com om een snel filmpje met tekstjes te maken. Dat valt op tussen alle grijze brieven. Let wel op dat jouw filmpje een titel heeft waar je eigen naam in voorkomt en liefst ook de baan die je zoekt. Dat maakt jouw animatie goed vindbaar voor zoekmachines als Google.

Een andere optie is een gratis mini-website op about.me. Handig om naar interessante werkgevers te twitteren.

Dat laatste geldt ook voor een mogelijke vlog waarin je laat zien dat je interesse hebt in een baan. Met je mobiel vertel je waarom je geïnteresseerd bent in een baan, wat je kunt en wat je doet. Heb je het filmpje klaar en is het niet gericht op een specifieke job? Zet het op LinkedIn en deel het via social media.

TIPS VOOR DE BESTE VLOG!

Kijk goed in de lens van je camera en houd hem niet te laag want anders kijken ze in je neusgaten. Ook niet te hoog trouwens want dan ziet de toeschouwer op je neer. Check het geluidOefen eerst je tekst en leuk het op met emoticons of plaatjes. Humor doet het in alle gevallen goed maar houd het netjes.

Laatste blogs