Meepraten over het werk

14-01-2019

Goede ideeën over hoe het bedrijf waar jij gaat werken, beter kan draaien? Praat mee over het beleid want ook de baas moet af en toe luisteren naar zijn werknemers.

ONDERNEMINGSRAAD

Wil je meepraten over de gang van zaken in het bedrijf, probeer dan een plek in de ondernemingsraad te krijgen. Hierin geef je advies over besluiten van de werkgever die grote gevolgen hebben voor het bedrijf. Denk aan een reorganisatie, een fusie of een grote investering. Luistert de directie niet dan moet het besluit een maand worden opgeschort en kan de raad naar de Ondernemingskamer stappen.

RECHT OP INFORMATIE

De OR moet instemmen met het veranderen van personeelsregelingen zoals werktijden en ziekteverzuim. Ook mag de raad ongevraagd een voorstel doen aan de directie en er is een recht op informatie. Een ondernemersraadslid heeft recht op scholing, betaald door de werkgever.

Zo leer je wat, raak je betrokken bij je bedrijf én je hebt ontslagbescherming. Tenzij het bedrijf of jouw afdeling sluit, je in je proeftijd zit of je iets heel ergs hebt gedaan. Een plek in de ondernemingsraad is dus geen vrijbrief voor wangedrag.

Invloed kun je ook krijgen door lid te worden van een vakbond. De vakbond sluit de cao af en staat sterker als er meer leden zijn. De bond helpt je bij een arbeidsconflict maar ook bij andere praktische zaken als het invullen van een belastingaangifte.

Laatste blogs