Mag je nieuwe werkgever vragen stellen over je gezondheid?

21-03-2019

Geregeld last van migraine of al jarenlang suikerpatiënt? Ga je dat vertellen tijdens een sollicitatiegesprek of houd je lekker je mond om je kans op een baan niet te verminderen.

Volgens de wet is het simpel. Een werkgever mag geen vragen stellen over je gezondheid of ziekteverleden. Daar hoef je dus ook helemaal niets over te zeggen in jouw CV of in je sollicitatiebrief.

OPENHEID IS SOMS HANDIG

Alleen moet je volgens diezelfde wet wel rekening houden met een eventuele ziekte die jouw functioneren ernstig kan belemmeren. Jouw ziekte kan soms gevaarlijk zijn voor jezelf en je collega’s en achterhouden van informatie kan later problemen veroorzaken. En wellicht heb je aangepaste werktijden of faciliteiten nodig om je werk goed te kunnen doen. Openheid is dan soms handig want uiteindelijk komt een werkgever er toch wel achter dat je iets mankeert. Bewaar deze informatie alleen wel rustig voor een tweede gesprek. Laat ze eerst maar kijken of jij de geschikte kandidaat voor de functie bent.Krijg je toch een vraag waar je eigenlijk geen antwoord op wilt geven? Raak dan niet in paniek maar stel een wedervraag: waarom vraagt u daarnaar? Of zeg dat je daar even over wilt nadenken.

SUBSIDIEREGELINGEN

In Nederland zijn subsidieregelingen waar een werkgever zijn voordeel mee kan doen door iemand met een ziekteverleden aan te nemen. Check de regelingen op rijksoverheid.nlzorgatlas.nl of mensenrechten.nl. Ook heb je door jouw ziekte wellicht bepaalde ervaringen die gunstig kunnen zijn voor jouw toekomstige baan.

Laatste blogs