Kruiwagen? Gewoon gebruiken

20-11-2018

Heb je je weleens laten rondrijden in een kruiwagen? Dan heb je iemand nodig die de kruiwagen bestuurt. Gebruik je netwerk om die bestuurder te vinden die jou regelrecht naar die vette baan rijdt.

Een baan zoeken, hoef je niet alleen te doen. De kruiwagen of in jargon ‘het netwerk’ kan je heel goed helpen. Alleen: wie zijn dat dan? Denk eens aan je familie, clubgenoten, studievrienden maar ook al je Facebookvrienden.

Waarom zou je dat netwerk inschakelen? Heel veel banen komen nooit op internet of in de krant omdat ze al vergeven worden aan vrienden en bekenden. Dat zou jij toch ook doen als je als werkgever via een van je werknemers een goede nieuwe kracht krijgt aanbevolen. Dus moet jij zorgen dat jouw vrienden weten dat jij op zoek bent naar een job en natuurlijk een topkandidaat bent. Vertel dus dat je op zoek bent. Zet het ook maar op LinkedInFacebook en Twitter: de plekken om te netwerken. Zo zoekt iedereen met jou mee en weet dat jij op de markt bent.

Heb je geen groot netwerk, ga het dan maken. Dat kan via social media en door aan onlinegroepen mee te doen. Maar ga ook gewoon de deur uit voor een lezing, een beurs, een borrel of om een praatje te maken met die buurman die bij dat bedrijf werkt waar jij ook graag een baan zou willen. Hij kan je bruikbare informatie geven over het bedrijf of een vacature. Wellicht kan hij je zelfs aanbevelen bij zijn werkgever. Stuur die schoolvriend eens een appje als je ziet dat er een baan bij zijn bedrijf is. Misschien heeft hij een tip. Krijg je een suggestie, bedank dan ook. Weet jij iets dat anderen kan helpen? Deel die informatie, des te groter de kans dat anderen jou ook iets gunnen.

Let wel op. Ga niet te veel ‘zeuren’ om een baan. Je wilt toch niet dat iedereen op een feestje met een boog om jou heenloopt omdat ze niet willen worden lastiggevallen door jouw opdringerigheid.

MEER TIPS?

Kijk op carrieretijger.nlwetalent.nlcareerwise.nl of werk.nl.

Laatste blogs