De vragen die altijd gesteld worden

19-09-2019


Waarom wilt u bij ons bedrijf werken? Dat is een vraag die praktisch aan elke sollicitant wordt gevraagd. En zo zijn er meer vragen waar je je op kunt voorbereiden. Want heus, een goede voorbereiding is echt meer dan het halve werk.

Een goede voorbereiding begint op het moment dat je beslist op een vacature te solliciteren. Dat is het moment dat je naar de bedrijfswebsite surft en probeert uit te vinden wat voor bedrijf de baan in de aanbieding heeft. Daar haal je inspiratie vandaan voor je sollicitatiebrief maar ook het eventueel aanpassen van je CV.

Verder zijn er een paar vragen waar elke sollicitant op voorbereid moet zijn. ‘Waarom wil jij bij ons bedrijf werken’, is er eentje van. Met deze vraag checkt de werkgever of jij je goed hebt voorbereid op de baan en weet hij of zij hoe gemotiveerd jij bent. Laat zien wat jouw persoonlijke redenen zijn en wat jij met jouw ervaring en diploma voor het bedrijf kunt betekenen. Heb je geen antwoord op deze vraag? Bedenk dan eens of je wel bij het juiste bedrijf aan tafel zit.

‘Wat zijn jouw zwakke punten’, is ook een bekende. Daarmee laat je zien dat je zelfkennis hebt dus maak maar een lijstje met zwakheden. Want ja, die heeft iedereen. Alleen bedenk dat je straks wel bezig bent om jezelf te verkopen dus kraak jezelf niet af bij je zoektocht naar zwakke punten. Laat zien dat je bezig bent om van een zwakte een sterk punt te maken of hier graag aan wilt werken. Wat moet je vooral niet doen bij deze vraag? Een grapje maken want dan lijkt het alsof je de vraag ontwijkt.

Een andere veel gestelde vraag is: ‘Wat maakt jou geschikt voor deze functie’. Vertel maar over je talent, ervaring en ambitie en de reden waarom ze jou moeten aannemen.

Laatste blogs