Bellen? Zo val je op

04-12-2018

Het eerste wat je doet als je wakker wordt, is je telefoon checken. Wie weet of er nog een leuke snap of app is binnengekomen. Jouw mobieltje vergezelt je de hele dag: voor muziek, een leuke podcast, het laatste nieuws over jouw sportclub of wat er in de wereld gebeurt. Alleen: één ding doe je er weinig mee: bellen.

Toch is dat juist heel handig als je op zoek bent naar een leuke baan. Waarom? Zo kun je contact opnemen om vragen te stellen over een vacature. Als jij belt, vragen ze altijd je naam. Die wordt vaak opgeschreven en vervolgens valt jouw sollicitatie meer op. Bovendien kun je zo achter de naam komen van degene die de brieven beoordeelt en je motivatiebrief persoonlijker maken. Dus noteer die naam en verwijs in je uiteindelijke brief naar het telefoongesprek. Leg pen en papier dus klaar als je gaat bellen want heus, aantekeningen maken is echt heel praktisch als je straks je brief gaat opstellen.

Natuurlijk moet je wel opletten als je de telefoon pakt. Zorg dat je een slimme vraag hebt. Voorbeelden? Waarom is er een vacature? Hoe is het team samengesteld en wat zijn de eisen om in het team te passen? U zoekt iemand met ambitie maar wat is uw beleid om werknemers daarin te ondersteunen? (Kijk voor voorbeelden op werk.nl). Praat trouwens niet met je mond vol. Dat klinkt niet echt lekker aan de andere kant van de lijn.

Ben je het toch niet geworden? Schroom dan niet om nog eens te bellen en naar de redenen te vragen. Vaak krijg je een onpersoonlijk mailtje dat je het niet bent geworden maar laat het daar niet bij zitten. Je leert er altijd iets van. En anders denken ze misschien de volgende keer wel aan jou als er weer een baan is.

BEL-ANGST?

Dat bestaat echt. Is het een echte fobie dan moet je professionele hulp zoeken. Maar vind je het gewoon een beetje eng, oefen dan eens met familie en vrienden. Schrijf op wat je te weten wilt komen. Bedenk wat het allerergste is wat je kan gebeuren tijdens een gesprek en je zult zien dat het meevalt. Bedenk dat de persoon aan de andere kant het normaal vindt om gebeld te worden en schrik niet van een stilte. Zorg dat je niet gestoord kunt worden want je hebt je aandacht hard nodig. Check internet: dat staat vol met tips dus gebruik wat jou van pas komt.

Laatste blogs