Ventil Test Equipment

Vlog medewerker Vacatures

For the love of valves

In Rijswijk staat een fabriek waar ze testapparatuur bouwen voor kleppen en afsluiters. Zij weten alles van die dingen, die in de olie- en gasindustrie en bij waterbeheer zo belangrijk zijn. “Wij maken de apparaten waarmee je kunt zien of kleppen het onder de zwaarste omstandigheden blijven doen.” Jan Altenburg is manager Service en After Sales en hij zoekt technici (MBO 2, 3, 4 en HBO-ers) die daarvan houden.

Samen werken en samen spelen

Terwijl Jan ons tijdens de lunch rondleidt zien wij één medewerker bij een apparaat in aanbouw staan. Hij laat met keurende blik zijn handen over de machine gaan. “Dat is Ali Haidari, hij is ingenieur en heeft deze zelfstandige test-units bedacht. Die werkt hier al een jaar of vijf.” Ali wandelt dagelijks heen en weer tussen zijn tekentafel en de werkvloer: “Wij maken dingen hier samen. Ik moet van de jongens horen of ze kunnen maken wat ik bedenk. Zo kunnen wij samen apparaten ontwikkelen waar de klant wat aan heeft. Overigens,” zegt hij met een knipoog naar Jan, “ik werk hier pas twee-en-een-half jaar.” Daarna gaat hij nog snel een potje badminton met de collega’s spelen.

Kleppen en afsluiters testen in de hele wereld

Ventil mag dan een klein Nederlands bedrijf zijn. Hun spullen gaan wel over de hele wereld. Zij hebben eigen vestigingen in Houston en de Arabische Emiraten – in de buurt dus van belangrijke industrieën van de wereld. “Europa bedienen wij vanuit Rijswijk.” Zij leveren hun apparaten niet alleen in de hele wereld. Als het nodig is gaan hun monteurs en adviseurs ook naar de klanten toe voor onderhoud of advies. Daarom noemt Jan het bedrijf “eigenlijk een mini-multinational”.

Wij maken de apparaten waarmee je kunt zien of kleppen het onder de zwaarste omstandigheden blijven doen”

‘Wij zoeken leuke mensen’

Je moet wel wat kunnen natuurlijk: MBO mechatronica, installatietechniek, werktuigbouwkunde, MBO logistiek, MBO metaalbewerking, HBO ingenieurs. Maar Jan is vooral op zoek naar ‘leuke mensen’. “Wat dat is? Dat zijn mensen met ambities en mensen met wie het klikt. Mensen die weten wat ze kunnen. Als dat een beetje goed zit kun je binnen ons bedrijf alle kanten op.”

Spannende combinatie van fijnmechanica en reuzenkrachten”

Wesley Faas – de jongen in het filmpje – liep vier jaar geleden nog stage bij Ventil. “Hij heeft zelf gezegd dat hij (reizend) servicemonteur wilde worden. Dat is hem inmiddels gelukt.” Ventil gaat altijd voor de lange termijn met nieuwe mensen. “Wij willen mensen breed opleiden als ze daar zin in hebben. Dan ontwikkelen zij zichzelf en worden ze op vele fronten inzetbaar.”

Van zware reuzen tot fijnmechanica

Hoe kom je er achter of een klep of een afsluiter voldoende stevig is gebouwd? Zodat je zeker weet dat hij niet op het verkeerde moment gaat lekken? De mensen van Ventil bouwen apparatuur om ze vóór montage te testen. En spullen om ze in de fabrieken te testen. “Dus zetten wij kleppen onder druk, heel veel druk, tot wel honderden atmosfeer. Wij bouwen hele zware machines om die druk op te voeren. En om de druk te meten werken wij met allerlei fijnmechanica. Dat is een leuke en mooie combinatie.”

Veel testapparatuur is bedoeld voor standaardoplossingen. “Maar wij zijn steeds meer bezig met samenwerken met de fabrikanten van kleppen en afsluiters. Dan maken wij aparte machines die goed passen aan het einde van hun fabricagelijnen.

Ventil is eigenlijk een mini multinational”

Handen en hersens voor de Valve Academy

“De eigenaren van de zaak komen regelmatig zelf nog vuile handen maken op de werkvloer. Die vinden het belangrijk om hun eigen machines ook nog in hun vingers te voelen.” Door de tegenvallers in de industrie in de afgelopen jaren is er voor Ventil een grote kans ontstaan. “Wij hebben onze ervaren mensen behouden, veel van onze klanten niet. Met de kennis die wij wel in huis hebben kunnen wij een derde tak van sport ontwikkelen: advies en training over kleppen en afsluiters. Dat noemen wij de Valve Academy. Jongens als Wesley kunnen na een aantal jaren als onderhoudsmonteur blijven doorgaan als trainer.”

Ventil Test Equipment

Polakweg 6
2288 GE Rijswijk

Bel

088-1130930

E-mail

info@ventil.nl

Website

ventil.nl

Hier staan wij voor

 

Vlog medewerker

Vacatures

Bekijk onze vacature.