Dunea, duin & water

Vlog medewerker Vacatures

Om water te maken heb je veel techniek nodig

Het team van Marco Pronk is verantwoordelijk voor het onderhoud van ‘de waterfabriek’. “Dat is Dunea namelijk: een productiebedrijf dat lekker en betrouwbaar drinkwater maakt voor ruim 1,3 miljoen mensen. Dat doen wij met techniek en met natuur. En die combinatie maakt werken bij Dunea hartstikke mooi.”

Dunea maakt van rivierwater schoon drinkwater. Daar komen pompstations, de duinen, zuiveringsinstallaties en een heel leidingennetwerk aan te pas. “Dat er iedere dag schoon drinkwater uit de kraan komt is een hele kunst. Mijn team zorgt voor twee dingen,” legt Marco uit, “Wij zorgen ervoor dat je vandaag water kunt drinken. En wij onderhouden de installaties om dat ook in de toekomst mogelijk te maken.” 

Van Brakel tot badkamer

Het drinkwater van Dunea komt oorspronkelijk uit de Afgedamde Maas. Het wordt over een grote afstand naar de duinen gepompt. Terwijl het langzaam in de bodem zakt wordt het natuurlijk gezuiverd. Vervolgens wordt het opgepompt en wordt er drinkbaar kraanwater van gemaakt dat naar de mensen thuis gaat. “Daarvoor ligt een leidingennetwerk van duizenden kilometers en diverse zuiveringsinstallaties, waar wij voor zorgen. Er mag niets misgaan. En dat gaat het ook niet.

Mobiele technische brigade

Van de vijftig mensen waar Marco leiding aan geeft is ongeveer de helft werkzaam als ‘mobiele technische brigade’. “Dat zijn operationele technici die een heleboel verschillende dingen doen op vele plekken in onze regio. Onderhoud van pompen, zuiveringsinstallaties en het voorkomen en oplossen van storingen, om maar iets te noemen. Want een goot deel van ons proces is geautomatiseerd, maar al die technische instrumenten moeten wel gecontroleerd en onderhouden worden. Eigenlijk zijn wij een groot industrieel bedrijf zoals Heineken of Nutricia, maar dan met een heel belangrijk product: drinkwater.” 

Dunea is een hele grote waterfabriek”

Leven in de brouwerij … euh … de waterfabriek

Voor Marco is het belangrijk dat er een beetje leven in de brouwerij is: “Ik vind het heel knap dat wij hier iedere dag voor datzelfde glaasje water zorgen. Alsof er niets aan de hand is, zeker? Maar dat is het wel. We hebben in onze regio een groeiende bevolking, het aantal kabels en leidingen in de ondergrond neemt alsmaar toe en we hebben te maken met klimaatverandering.” Bij die dynamiek weet Dunea dat het nodig is om telkens nieuwe dingen te verzinnen. “Daarom zijn wij blij met mensen die niet alleen hart voor de zaak hebben, maar die ook met eigen ideeën komen. Die niet alleen kijken naar vandaag, maar ook naar morgen. Zodra je hier een beetje ingewerkt bent ga je daar al over meepraten.”

Leuk en gezellig

‘Wij hoeven je niet te vertellen dat techniek leuk is. Ook niet dat water maken toch een beetje anders is dan bier of Chocomel. Wij kunnen je wel vertellen hoe leuk dit bedrijf is. Wij hebben ongeveer 500 medewerkers. Dat is net genoeg om te zorgen dat iedereen elkaar kent. Omdat iedereen weet dat het water moet blijven stromen is er grote onderlinge solidariteit: wij zijn allemaal bereid iets extra’s voor een collega te doen. En dan de veelheid aan mensen! Wij hebben techneuten en boswachters in één bedrijf. Waar vind je dat?”

Enorme variatie in technische klussen”

Dunea, duin & water

Plein van de Verenigde Naties 11
2719 EG Zoetermeer

Bel

088-3474747

E-mail

sollicitatie@dunea.nl

Website

dunea.nl

Hier staan wij voor

 

Vlog medewerker

Vacatures

Bekijk onze vacatures.

Geen vacatures gevonden ...